قبل از اجرا یا ایجاد تغییرات در شبکه داشتن یک طرح و برنامه برای انجام آن دارای اهمیت ویژه ای است که در صورت نبود برنامه و طرح در هنگام اجرا و عملکرد، شبکه دچار مشکلات مختلفی خواهد شد. همچنین این نوع شبکه ها قابلیت گسترش زیادی را دارا نخواهند بود.
یک طراحی صحیح سبب میشود تا شبکه قابل اعتماد، قابل گسترش و مقرون به صرفه باشد و مشکلات پیچیده طراحی شبکه را برای ما آسان تر و مدیریت پذیرتر نماید. مشکلات در قسمت های مختلف تقسیم می شوند و اینکار به طراح شبکه کمک می کند تا با بهینه سازی سخت افزار و نرم افزار شبکه، وظایف خاص را انجام دهد. زمانی که طراحی شبکه مورد بحث قرار می گیرد دسته بندی شبکه براساس تعداد دستگاه های سرویس گیرنده کمک زیادی را در طراحی انجام خواهد داد، طراحی شبکه به اندازه و نیاز سازمان وابستگی زیادی دارد.
به طور مثال بستر مورد نیاز برای یک شبکه کوچک با تعداد محدودی دستگاه نسبت به یک شبکه بزرگ با تعداد قابل توجهی دستگاه بسیار متفاوت تر می باشد که در آن متغیرهای زیادی در زمان طراحی شبکه باید در نظر گرفته شود. شبکه را براساس تعداد دستگاه های سرویس گیرنده به سه دسته زیر تقسیم می کنند: